Montering

Val av programvara

Jag har köpt Office 365 från Microsoft. Det kostar under tusenlappen per år i abonnemang, vilket inkluderar uppdateringar. Ingår gör Word, Excel, PowerPoint och Publisher samt OneDrive för lagring i molnet. OneDrive gör att jag slipper tänka på backup, men det skyddar inte mot att jag (oavsiktligt) förstör filer eller att någon annan (avsiktligt) krypterar filer för att sedan tvinga mig att betala för att få tillbaka filerna.

Med OneDrive är det även möjligt att dela filer med andra samlare vilket jag använder mycket för scannade bilder på posthistoriskt material. Filerna är oftast för stora för att skicka med e-post och USB-minnen är både jobbigt och osäkert. (Dessutom har jag tillgång till filerna själv även om jag inte sitter vid min egna dator.)

Mitt posthistoriska exponat är monterat i PowerPoint, mest för att det var det program som jag  kunde bäst när jag började montera omkring 2010.

Mitt tips är att använda Publisher. Det är anpassat för grafisk layout och har några funktioner som PowerPoint saknar, bland annat möjlighet att skriva i flera spalter och anfang.

Mest avgörande för val av program är ändå den personliga fingerfärdigheten i att använda det. Hur bra du är på att använda ett program är mera avgörande än valet av programvara för hur bra din montering blir.

Skrivare och scanner

Mitt tips är att scanna alla objekt och hela tiden arbeta med bilder i monteringen. Det ger en helt annan upplevelse vid monteringen. (När bladen ska skrivas ut för montering till en utställning så gör jag en kopia där jag tar bort bilderna vilket går ganska fort.) Det fungerar utmärkt för posthistoria. Hur det blir med frimärken vet jag inte.

Skriv ut ett monterat blad tidigt för att säkerställa att det program som du monterar i och skrivaren har samma uppfattning om hur stort pappret är och var objekten ska placeras.

Jag har tyvärr inga tips om teknisk utrustning. En skrivare med scanner kostar idag runt tusenlappen och nya modeller kommer hela tiden. Patroner i dyra, så var sparsam med att skriva ut blad med bilder.

Ta fram en grafisk stil

Det är viktigt att – tidigt – ta fram en grafisk stil med typsnitt, teckenstorlek, ramar runt objekten, marginaler och vad som ska inkluderas i rubrikerna. Det är väldigt mycket (och tråkigt) jobb att ändra detta senare. Mitt tips är att testa att montera några blad eller ett avsnitt för att bestämma grafiskt stil.

Den grafiska stilen ska självklart vara optimerad för tydlighet och läsbarhet, men ger ändå vissa möjligheter att sätta en personlig prägel på ett exponat. Därför vill jag inte dela med mig av vad jag har kommit fram till. Det skulle helt enkelt vara tråkigt om alla exponat såg likadana ut.

Tänk på att förbundets ramar ”tar” 1 cm i överkant på bladet för att bladen överlappar varandra vid uppsättning. (Det gäller förstår inte översta bladet.) Jag har sett utställda exponat där rubriken på bladen inte gick att läsa på grund av detta, vilket inte kan vara roligt för utställaren.

Val av papper

Formaten som jag har sett i Sverige är A4, A3 och kvadratiskt 297 mm (A4-höjd). Det sista ger tre blad per rad i ramen och har blivit populärt på senare år. Idag finns skrivare för stora format till en rimlig kostnad. Däremot så kan det vara svårt att hitta bankfack som kan hantera A3.

Jag använder vanliga papper och lägger två blad i en plastmapp när jag monterar för utställning. Det har fungerat bra. Fördelen med vanlig papperstjocklek (ca 90 g) är att det ger ett större utbud av papper att välja på.

Mitt posthistoriska exponat är monterat på Sweden Bond Elfenben. Det är att arkivbeständigt papper som har en varm gulaktig ton som jag gillar.

Arbeta kontinuerligt

När jag köper ett objekt så scannar jag det och monterar med ram och text. Det gör att jag har en mycket bra utgångspunkt för att arbeta med bearbetningen inför en utställning. (Dessutom är det skönt att inte behöva sitta och mäta och beskriva hundratals objekt på en gång.)

Bearbetning

Det var allt praktiskt. Det största jobbet och den stora belöningen är ändå att arbeta med bearbetningen. Att skapa berättelsen. Att utnyttja det egna materialet på bästa sätt i den berättelsen. Att bygga upp ett exponat!